Gedragsproblemen bij katten

Een gedragsprobleem is het gedrag van de kat, wat voor de kat zelf een probleem is. Probleemgedrag is het gedrag van een kat wat voor de mens in huiselijke sfeer onacceptabel is.

Gedragsproblemen bij katten

Achtergrond gedragsproblemen

Een gedragsprobleem ontstaat vaak omdat een kat niet voldoende kat kan zijn. Deze kat mist in de huiselijke omgeving één of meerdere faciliteiten die hij of zij in de natuur wel tot zijn of haar beschikking zou hebben. Of de kat ziet bedreigingen in zijn of haar leefomgeving, en laat dat de eigenaar duidelijk merken.

Ondanks dat wij er in onze ogen alles aan doen om het de kat naar zijn of haar zin te maken, is dat niet altijd genoeg voor deze specifieke kat. Wij kijken immers vanuit een menselijke interpretatie naar deze omgeving, een kat doet dat vanuit zijn of haar natuurlijke gedrag.

Ondanks dat onze huiskat zich al ruim 130.000 jaar geleden is gaan aanpassen aan een menselijke omgeving, zit het oerinstinct er nog in. Dat hebben wij te respecteren; Doen we dat niet, dan is er een grote kans dat er probleemgedrag ontstaat.

De meest voorkomende gedragsproblemen

Lang niet alle katten zijn even gelukkig in een huiselijke omgeving. Dit resulteert vaak in gedragsproblemen. Denk hierbij aan:

 • Onzindelijkheid: Plassen of poepen in huis
 • Sproeien in huis (dit is wel degelijk anders dan plassen in huis en daarmee ligt de oorzaak hiervan ook ergens anders dan wanneer een kat in huis plast)
 • Agressie naar andere katten
 • Agressie naar mensen
 • Ongewenst krabben aan bijvoorbeeld meubels, vloerbedekking of behang
 • Overmatig likken of wassen
 • Bange kat; de schrikachtige of angstige kat
 • ‘Stout’ gedrag; hieronder vallen:
  • Onophoudelijk miauwen (het liefste ’s nachts natuurlijk)
  • Te vroeg wakker maken door te komen vervelen op bed
  • Veelvuldig op het aanrecht springen
  • Spelen met handen en voeten

Voor meer informatie over specifieke gedragsproblemen, kijk op de pagina ‘gedragsproblemen bij katten toegelicht’.

Waardoor ontstaat een gedragsprobleem?

Als we de oorspronkelijke natuurlijke omgeving van de kat naast onze huiselijke omgeving zetten, wordt een kat dan zo blij van deze huiselijkheid?

Wanneer een kat niet gelukkig is, probeert deze dat duidelijk te maken aan de verzorgers. Als de boodschap niet op wordt gepikt, zal het signaal wat de kat afgeeft alleen maar vaker voorkomen. Dit signaal zien wij als onwenselijk gedrag, en naar mate dit signaal vaker voorkomt, noemen wij dit een gedragsprobleem.

Straffen heeft geen zin !!!

In alle gevallen geldt:

Straffen heeft geen zin !!; sterker nog, dit heeft als gevolg dat het ongewenst gedrag toeneemt. En als bijkomstigheid dat de kat angstig en bang wordt; wat weer leidt tot agressief gedrag.

Voor een kat is het gedrag wat deze vertoond perfect normaal gedrag. De kat handelt vanuit zijn natuurlijke instinct. Alleen is dit gedrag in onze huiselijke omgeving niet wenselijk. Een kat zal, als de omgeving niet verandert, dit gedrag dan ook niet afleren.

Zoals gezegd:

Een gedragsprobleem is het gedrag van de kat, wat voor de kat zelf een probleem is. Een probleemgedrag is het gedrag van een kat wat voor de mens in huiselijke sfeer onacceptabel is.

Het oplossen van het probleemgedrag

Gelukkig kan (in de meeste gevallen) wat gedaan worden aan probleemgedrag bij katten, voordat er nagedacht hoeft te worden over herplaatsing van de kat. Gedragstherapie voor katten biedt de uitkomst. Want als de omgeving niet geoptimaliseerd wordt om deze problemen te verhelpen, dan blijft het gedragsprobleem bestaan; ook na herplaatsing.

Gedragstherapie voor katten

Ongewenst gedrag vertoont een kat niet voor niets. Jouw kat wil jou iets duidelijk maken; hij mist iets in zijn omgeving om gelukkig te zijn of er is iets in zijn omgeving waar hij niet blij van wordt. Tijdens de gedragstherapie gaan we kijken waarom jouw kat dit specifieke gedrag vertoont en ik geef advies en tips hoe dit gedrag te veranderen is.

Voor meer informatie over gedragstherapie, kijk op de pagina gedragstherapie voor katten.

Zijn gedragsproblemen bij katten te voorkomen?

Gedragsproblemen zijn zeker te voorkomen. We kijken naar wat jouw kat nodig heeft in zijn of haar leefomgeving. Om dit te kunnen doen heb ik het adviesconsult in het leven geroepen. Tijdens dit consult gaan we samen kijken wat er in jouw huis verbeterd kan worden ten behoeve van de katten. Ieder huis is anders en daarbij lopen de mogelijkheden ook uiteen.

Voor meer informatie over het adviesconsult, ga dan naar de pagina 'adviesconsult voor katten'.

Contact

Direct gedragstherapie of een adviesconsult aanvragen, ga dan naar het contactformulier. Je kunt natuurlijk ook telefonisch contact opnemen via 06-23728297.

Gedragsprobleem kat

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn