Gedragsproblemen bij katten toegelicht

Op deze pagina wordt toelichting gegeven op de meest voorkomende gedragsproblemen bij katten.

Gedragsproblemen bij katten

De meest voorkomende gedragsproblemen bij katten

De meest voorkomende gedragsproblemen bij katten zijn:

 • Onzindelijkheid: Plassen of poepen in huis
 • Sproeien in huis (dit is wel degelijk anders dan plassen in huis en daarmee ligt de oorzaak hiervan ook ergens anders dan wanneer een kat in huis plast)
 • Agressie naar andere katten
 • Agressie naar mensen
 • Overmatig likken of wassen
 • Ongewenst krabben aan bijvoorbeeld meubels of vloerbedekking
 • Bange kat; de schrikachtige of angstige kat
 • ‘Stout’ gedrag; hieronder vallen:
  • Onophoudelijk miauwen (het liefste ’s nachts natuurlijk)
  • Te vroeg wakker maken door te komen vervelen op bed
  • Veelvuldig op het aanrecht springen
  • Spelen met handen en voeten

Wat is onzindelijkheid?

Onzindelijkheid kennen we allemaal, het is plassen (of poepen) overal in huis, behalve op de plek waar het zou moeten: de kattenbak. Het komt minder vaak voor, maar hieronder valt ook poepen buiten de bak. Dit kan zijn direct naast de bak, maar ook ergens anders in huis. Plassen doen katten op een horizontale oppervlakte en het liefste op zachte oppervlakten (bed of kleding).

Wat is sproeien?

Sproeien wordt vaak verward met plassen. Sproeien doen katten staand tegen een verticaal object; bijvoorbeeld muren, tafelpoten of zijkant van de bank. De staart van de kat trilt. Sproeien is een natuurlijk gedrag van de kat. Hiermee laten ze zien dat dit hun territorium is. Het is alleen niet wenselijk dat dit in huis gebeurd. En ja, ook vrouwtjes sproeien. Het is een misverstand dat alleen katers sproeien.

Wat is agressie?

Een kat is van nature niet agressief. Alleen in situaties waarin het echt niet anders kan, waarin de kat vindt dat deze bedreigd wordt door dier, mens of de situatie, dan zal de kat zich agressief uiten.

Agressie kan een kat op verschillende manieren uiten: schuilen, staren, puffen, grommen, blazen, bijten, uithalen en vechten.

De kat uit dit richting de andere dieren in huis, maar ook naar de eigenaar. Er zijn verschillende soorten agressie te onderscheiden:

 • Irritatie agressie: De kat haalt uit wanneer je moet stoppen met wat je aan het doen bent (bijvoorbeeld: de kat haalt plotseling uit wanneer je deze aait)
 • Speelagressie: Tijdens het spelen niet van ophouden weten (de kat heeft dit niet geleerd tijdens de socialisatieperiode toen deze kitten was)
 • Angst agressie: De kat vindt alles bedreigend en dit uit zich door actieve agressie (bijvoorbeeld uithalen) of passieve agressie (bijvoorbeeld grommen of blazen).
 • Jachtagressie: De kat heeft niet voldoende stimulans van de jachtfasen en uit dat door agressief gedrag te vertonen.
 • Afgeleide agressie: De kat heeft stress van een bepaalde situatie en uit dit door andere katten of de eigenaar aan te vallen.

Wat is ongewenst krabben?

Krabben is ook een natuurlijk gedrag van de kat. Krabben heeft voor de kat meerdere functies; de bekendste is natuurlijk het verzorgen van de nagels. Maar ook het ontladen van stress doet een kat onder andere door te krabben. Een andere belangrijke functie is spieren strekken; de krabplaats wordt gebruikt om uit te rekken. Maar ook geurverspreiding (feromonen afzetten) doet een kat via de activiteit krabben. Helaas gebruikt de kat jouw meubels, vloerbedekking of behang in plaats van de daarvoor bestemde krabpaal.

Wat is overmatig likken/wassen?

Katten staan erom bekend dat ze propere dieren zijn. Je zult een kat zich dan ook regelmatig zien wassen. Maar overmatig likken en wassen is niet normaal. Overmatig wassen of likken veroorzaakt kale plekken. Deze zitten dan meestal in de flanken, onder de buik, rond de staart en de poten. Wanneer dit gedrag niet aangepakt wordt, kan een kat door blijven likken zodat er wonden ontstaan.

Overmatig likken en wassen heeft vaak een medische oorzaak. De eerste stap die gezet wordt is dus altijd naar de dierenarts. Gekeken moet worden of de kat last heeft van:

 • Vlooien, schimmels, mijt
 • Pijn (klinisch onderzoek bij de dierenarts)
 • Allergieën voor vlooien, voedsel of insecten
 • Stress (Likken is voor een kat ook stress verlagend)

Zijn de medische oorzaken uitgesloten, dan is er vaak stress factor die dit gedrag stimuleert. Deze stressfactor moet worden weggenomen, om het overmatig likken te laten verdwijnen.

Wat is een bange kat? De schrikachtige of angstige kat

Een bange kat schrikt vaak en is overal bang van. Bij het minste of geringste onbekende geluid, beweging of situatie kruipt deze kat bang weg in een hoekje, onder de kast of sprint naar boven. Oorzaken hiervan liggen vaak in de socialisatieperiode (leeftijd 2 tot 16 weken) waarin deze kat weinig in aanraking is gekomen met mensen, andere dieren of een grote variatie aan geluiden (zwerf kittens en boerderij kittens zijn hierbij het beste voorbeeld).

Helaas is het bij een aantal katten ook door traumatische ervaringen dat de kat extreem bang wordt. En soms is het ook een stukje aanleg/karakter dat een rol speelt.

Angst kan zich ook uiten in agressief gedrag: angstagressie.

Wat is ‘stout’ gedrag?

Hieronder vallen: op het aanrecht springen om te kijken of er wat te halen valt, met de handen of voeten spelen (dit is aangeleerd), bedelen, ’s nachts onophoudelijk blijven miauwen of ’s morgen voor dag en dauw de eigenaar wakker maken door op bed te komen vervelen.

Voor de kat is dit perfect normaal gedrag omdat deze heeft geleerd dat het wat oplevert: eten, aandacht, jagen.

Ongewenst gedrag oplossen

Dit ongewenst gedrag vertoont een kat niet voor niets. Jouw kat wil jou iets duidelijk maken; hij  mist iets in zijn omgeving om gelukkig te zijn. Tijdens de gedragstherapie gaan we kijken waarom jouw kat dit gedrag vertoont en ik geef advies en tips hoe dit gedrag te veranderen is.

Voor meer informatie, kijk op de pagina 'gedragstherapie voor katten'.

Gedragsproblemen voorkomen?

Gedragsproblemen zijn te voorkomen. We kijken naar wat jouw kat nodig heeft in zijn of haar leefomgeving. Om dit te kunnen doen heb ik het adviesconsult in het leven geroepen. Tijdens dit consult gaan we samen kijken wat er in jouw huis verbeterd kan worden ten behoeve van de katten. Ieder huis is anders en daarbij lopen de mogelijkheden ook uiteen.

Voor meer informatie over het adviesconsult, ga dan naar de pagina 'adviesconsult voor katten'.

Contact

Meer informatie nodig? Of direct gedragstherapie of een adviesconsult aanvragen, ga dan naar het contactformulier.
Je kunt natuurlijk ook telefonisch contact opnemen via 06-23728297.

Gedragstherapie katten

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn