Gedragstherapie voor katten

Gedragstherapie voor katten

Waarom gedragstherapie voor katten?

Een kat in huis hebben met ongewenst of probleemgedrag is voor beide partijen niet prettig. Een kat geeft aan dat er iets in huis niet helemaal pluis is. De kat mist iets in zijn leefomgeving om gelukkig te zijn. Of er is juist iets in de leefomgeving wat er niet thuishoort of bedreigend is. Hierdoor ervaart de kat een bepaalde mate van stress.

Maar ook jij als eigenaar van deze kat bent niet gelukkig. Jij gaat je ergeren aan het ongewenste gedrag van de kat en jij ziet jouw kat niet meer als lieve schattige pluizenbol, maar als een duiveltje in de vorm van een kat.

Voor zowel voor de kat als voor jou is het geen gezonde manier van leven. Gedragstherapie lost ongewenst en probleemgedrag op zodat de kat weer zonder stress in jouw huis kan leven en jij weer kunt genieten van jouw kat.

Wat is gedragstherapie voor katten?

Gedragstherapie voor katten is het zoeken naar de oorzaak van ongewenst of probleemgedrag bij katten. Vervolgens het wegnemen van deze oorzaak en daarmee het uitbannen van het ongewenste of probleemgedrag.

Door ongewenst gedrag te laten zien, wil een kat jou duidelijk maken dat hij of zij het ergens niet mee eens is. Omdat het geen medische oorzaak heeft, is er iets in de leefomgeving van de kat, waardoor deze ongewenst gedrag vertoont. Samen gaan we kijken wat dit gedrag veroorzaakt, hoe we deze oorzaak weg kunnen nemen en hoe we de leefomgeving van jouw kat stressvrij en katvriendelijk kunnen maken.

Hoe werkt gedragstherapie?

Gedragstherapie voor katten bestaat uit verschillende onderdelen:

Vragenlijst

Om mij goed voor te bereiden krijg je van mij een vragenlijst toegestuurd. Uiteraard is het de bedoeling dat je deze zo volledig mogelijk invult. De vragen op deze lijst heb ik heel zorgvuldig gekozen om op voorhand al een beeld te hebben in wat voor omgeving jouw kat leeft. Ook zijn de vragen specifiek gericht op het door jou omschreven gedragsprobleem.

Huisbezoek

Vervolgens kom ik op huisbezoek. We gaan dan kijken waar het gedragsprobleem vandaan komt. Dit doen we door dieper in te gaan op de antwoorden die ingevuld zijn op de vragenlijst. Maar we lopen ook een rondje door het huis en bekijken met name de plek(ken) in huis waar het probleemgedrag zich voordoet.
Hierdoor kan ik me een goed beeld vormen welke mogelijkheden er in jouw huis zijn om het probleemgedrag aan te pakken. Uiteraard let ik ook op de houding van jouw kat. Hieraan kan ik ook al goed zien hoe jouw kat zich voelt.
Natuurlijk geef ik al advies en tips tijdens het gesprek hoe het gedragsprobleem aangepakt kan worden.

Terugkoppeling

Na het huisbezoek zet ik mijn bevindingen voor je op papier, zodat je dit in alle rust nog eens na kunt lezen. Maar dit is ook meteen jouw checklist waarmee je mee aan de slag kunt om het probleem te verhelpen.

Opvolging en nabespreking

Na het consult en het ontvangen van de terugkoppeling ga je zelf aan de slag om de gegeven adviezen en tips op te volgen.
Tijdens het huisbezoek spreken wij ook een dag af waarop wij in ieder geval telefonisch contact hebben om de vorderingen en het gedrag van de kat te bespreken.
In de tussentijd hebben we contact wanneer je met vragen zit omtrent de adviezen en tips of bij onvoorziene verslechtering van het probleemgedrag.

Nazorg

Naast dit afgesproken telefonisch contact is er uiteraard nog nazorg om eventuele hobbels, die je op de weg tegenkomt, te kunnen nemen. Dit nazorgtraject duurt 3 maanden na het afgelegde huisbezoek.

Wanneer vraag ik gedragstherapie aan?

Een of meerdere van jouw katten vertonen ongewenst of probleemgedrag. De meest voorkomende gedragsproblemen zijn:

 • Onzindelijkheid: Plassen of poepen in huis
 • Sproeien in huis (dit is wel degelijk anders dan plassen in huis en daarmee ligt de oorzaak hiervan ook ergens anders dan wanneer een kat in huis plast)
 • Agressie naar andere katten
 • Agressie naar mensen
 • Overmatig likken of wassen
 • Ongewenst krabben aan bijvoorbeeld meubels of vloerbedekking
 • Bange kat; de schrikachtige of angstige kat
 • ‘Stout’ gedrag; hieronder vallen:
  • Onophoudelijk miauwen (het liefste ’s nachts natuurlijk)
  • Te vroeg wakker maken door te komen vervelen op bed
  • Veelvuldig op het aanrecht springen
  • Spelen met handen en voeten

Voor meer informatie over deze gedragingen, kijk op de pagina gedragsproblemen bij katten toegelicht.

Wanneer vraag ik nog geen gedragstherapie aan?

Belangrijk is om eerst een medische oorzaak voor dit gedrag uit te sluiten. Dit doe je door bij de dierenarts de volgende onderzoeken uit te laten voeren:

 • Klinisch onderzoek (lichamelijk onderzoek)
 • Bloedonderzoek
 • En bij in huis plassen of sproeien ook een urine onderzoek

Wanneer een medische oorzaak is uitgesloten, of medische behandeling niet tot voldoende verbetering leidt van het probleem, kunnen we gaan kijken naar andere factoren die oorzaak kunnen zijn van dit gedrag.

Aanvullende informatie

Tijdens de gedragstherapie geef ik tips en adviezen hoe je het gedragsprobleem van jouw kat(ten) aan kunt pakken. Het is aan jou hiermee aan de slag te gaan en dit te realiseren. Het aanpakken en veranderen van gedragsproblemen kost tijd. De ene kat past zich makkelijker aan dan de andere kat. In dit proces zijn geduld en toewijding dan ook onderdeel van de therapie.

Contact

Direct gedragstherapie of een adviesconsult aanvragen, ga dan naar het contactformulier. Je kunt natuurlijk ook telefonisch contact opnemen via 06-23728297.